Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

September 5, 2021

Септембар 2021: Предавање на Институту одржао др Данијел Кежић

У оквиру реализације програма билатералне научне сарадње између Републике Србије и Савезне Републике Немачке, Институт је посетио руководилац немачког пројектног тима, др Данијел Кежић, који је одржао и предавање.
September 4, 2021

Септембар 2021: Промоција књиге „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941‒1943“ у Народној библиотеци у Краљеву

У краљевачкој библиотеци представљена је двотомна монографија „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941–1943“ др Милутина Живковића, научног сарадника Института. Поред аутора, о књизи су говорили и рецензенти др Коста Николић и др Бојан Димитријевић.
September 1, 2021

Август 2021: Сарадници Института промовисали најновија издања у Народном музеју у Аранђеловцу

Сарадници Института, на челу са замеником директора др Бојаном Димитријевићем, промовисали су најновија издања Института у просторијама Народног музеја Аранђеловац.
September 1, 2021

Август 2021: Сарадница Института Љубинка Шкодрић учествовала у приређивању изложбе на Универзитету у Бечу

Др Љубинка Шкодрић, виши научни сарадник Института за савремену историју, заједно са др Наташом Милићевић, научним сарадником Института за новију историју Србије учествовала је, као део ауторског тима, у припреми изложбе “Stories of Work and Coercion: Scientific Contributions Depicted in Illustrations”.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју