Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

December 6, 2022

Децембар 2022: Институт посетили ученици гимназије „Свети Сава“

Ученици гимназије „Свети Сава“, заједно са професорком историје Маријом Краљ, посетили су, 5. децембра 2022. године, Институт за савремену историју
December 6, 2022

Новембар 2022: Сарадник Института Борис Томанић одбранио докторску дисертацију

Дана 30. новембра 2022. године, у Свечаној сали Филозофског факултета у Београду, докторску дисертацију на тему „Југославија и Бугарска 1941-1945: између сукоба и савеза“ одбранио је сарадник Института Борис Томанић.
November 27, 2022

Новембар 2022: Одржано девето предавање у оквиру пројекта „Идеје“

Др Љубинка Шкодрић, виша научна сарадница Института за савремену историју, одржала је 23. новембра 2022. године, у Институту за савремену историју, предавање „Идентитет и искуства револуционара у Србији: случај Слободанке Стефановић“.
November 20, 2022

Новембар 2022: Одржано осмо предавање у оквиру пројекта „Идеје“

Др Радмила Радић, научна саветница Института за новију историју Србије, одржала је предавање „Македонски случај. Разматрања о могућностима примене конструктивистичких концепата нације“, у среду, 9. новембра 2022. године, у Институту за савремену историју.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју