Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

April 13, 2022

Април 2022: Сарадник Института учествовао на међународној научној конференцији

Сарадник Института за савремену историју др Раде Ристановић учествовао је 7. и 8. априла 2022. године на међународној конференцији „The Serbian Right-Wing Parties and Intellectuals in the Kingdom of Yugoslavia, 1934-1941“.
March 25, 2022

Март 2022: На Институту одржано прво предавање у оквиру пројекта „Идеје“

Предавање „Германофона популација српског и румунског Баната у очима Француза: од „алзашких“ и „лоренских“ досељеника до избеглица 1871-1949.“ одржано је у Институту за савремену историју, у среду, 16. марта 2022. године.
March 23, 2022

Март 2022: Предавање Емили Гребл у Библиотеци града Београда

Професорка Емили Гребл са Универзитета Вандербилт 11. марта је, на позив Института за савремену историју, представила своју нову књигу Муслимани и стварање модерне Европе у Библиотеци града Београда.
March 21, 2022

Март 2022: У Старом двору промовисана књига Немање Девића

У понедељак 14. марта у Старом двору (свечаној сали скупштине града Београда) представљена је књига др Немање Девића "За партију и Тита, партизански покрет у Србији 1941-1944", у издању Службеног гласника и Института за савремену историју.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју