Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

July 29, 2021

Јул 2021: Потписан споразум са Министарством за људска и мањинска права

Директор Института проф. др Предраг Марковић и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, потписали су 29. јула Споразум о сарадњи Института и поменутог министарства.
July 29, 2021

Јул 2021: Сарадници Института у посети Скопљу

Сарадници Института за савремену историју др Бојан Димитријевић, Милош Жикић и Борис Томанић боравили су у научној посети Скопљу (12-16. јул).
July 16, 2021

Јул 2021: Промоција књиге „Босанска голгота“ у Гацку

Представници Института за савремену историју, научни саветник др Бојан Димитријевић и научни сарадник др Немања Девић, посетили су Херцеговину. У оквиру манифестације „Културно-спортско љето у Гацку 2021“ представљена је и књига двојице аутора „Босанска голгота, слом снага ЈВуО у Босни 1945“.
July 8, 2021

Јул 2021: Сарадници Института учествовали на промоцији Жупског зборника

У Александровцу, 1. јула, у просторијама Музеја винарства и виноградарства, одржана је промоција јубиларног десетог броја „Жупског зборника“.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју