Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

December 25, 2021

Децембар 2021: Промоција књиге „Београдски равногорци“ у Народном музеју Чачак

Дана 16. децембра 2021. у пуној галерији Народног музеја Чачак одржана је промоција књиге „Београдски равногорци: Југословенска војска у отаџбини и Равногорски покрет у окупираном Београду 1941-1944“, аутора др Радета Ристановића.
December 17, 2021

Децембар 2021: Најава зборника радова „Repeating history 1941-1991?“

Зборник радова „Repeating History 1941-1991?“, плод заједничког рада сарадника Института за савремену историју очекује се ускоро из штампе
December 11, 2021

Децембар 2021: Промоција књиге Милутина Живковића у Ужицу

У уторак, 7. децембра 2021. године, у Читалишту ужичке Народне библиотеке сарадник института др Милутин Живковић, говорио је о својој новој књизи „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941–1943“.
December 4, 2021

Децембар 2021: Позив за слање радова за доделу награде „Љубомир Љуба Петровић“

Позивамо све студенте мастер студија да пошаљу своје радове на адресу pantelic.ivana@gmail.com, до 31. децембра 2021. године, како би Комисија правовремено могла да донесе одлуку о награди.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју