Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

September 18, 2022

Септембар 2022: Потписан споразум о сарадњи са Филозофским факултетом из Источног Сарајева

Сарадници Института учествовали на научном скупу на Филозофском факултету у Источном Сарајеву. По завршетку скупа потписан је споразум о сарадњи између Института за савремену историју и Филозофског факултета у Источном Сарајеву.
July 14, 2022

Јул 2022: Потписан споразум о сарадњи са Штудијским центром за народно справо

У просторијама Института, 13. јула, потписан је споразум о сарадњи са љубљанским Штудијским центром за народно справо. У име две институције, споразум су потписали директор Штудијског центра др Томаж Ивешић и заменик директора Института за савремену историју др Бојан Димитријевић.
June 19, 2022

Јун 2022: Сарадник Института Небојша Стамболија одржао предавање у Коларчевој задужбини

Научни сарадник Института др Небојша Стамболија, у петак 17. јуна, одржао је предавање под називом „Између идеала и стварности: Српска државна стража у окупираној Србији 1942-1944“.
June 13, 2022

Фебруар 2022: Сарадница Института Ивана Пантелић се укључила на пројекат Универзитета на Криту

Ивана Пантелић, научна сарадница Института за савремену историју, од фебруара 2022. укључена је на трогодишњи пројекат „Феминизми и политике на међуратном Балкану (1923-1939)“ Универзитета на Криту.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју