Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

February 2, 2023

Јануар 2023: Обележен Дан Института

Традиционално, као и сваког 31. јануара, обележена је годишњица од оснивања Института за савремену историју. Након свечане седнице Научног већа, уручене су јубиларне награде и награда „Љубомир Љуба Петровић“.
January 30, 2023

Јануар 2023: Сарадник Института Лука Филиповић одбранио докторску дисертацију

Дана 25. јануара 2023. године, у Свечаној сали Филозофског факултета у Београду, докторску дисертацију на тему „Еврокомунизам и Југославија 1968‒1980“ одбранио је сарадник Института Лука Филиповић.
January 23, 2023

Јануар 2023: Сараднику Института Радосаву Туцовићу додељена награда „Андреј Митровић“

Награда „Андреј Митровић“ (Andrej-Mitrović-Preis) Михаел Жикић фондације (Michael-Zikic-Stiftung) додељује се сваке друге године за изврсне докторске дисертације, које у пољу друштвених и хуманистичких наука унапређују знања о односима Немачке са Србијом или Југославијом.
January 4, 2023

Децембар 2022: Сарадник Института Раде Ристановић боравио на истраживању у Регензбургу

У оквиру билатералног пројекта Института за савремену историју са Лајбниц институтом за студије источне и југоисточне Европе, научни сарадник Института др Раде Ристановић био је на истраживачком боравку у Регензбургу.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју