Jun 2014: Promocija zbornika radova ”Prvi svetski rat i balkanski čvor”

Maj 2014: Poseta delegacije iz Poljske
децембар 18, 2017
Jul 2014: Poseta slovenačkih profesora
децембар 18, 2017

PROMOCIJA ZBORNIKA RADOVA „PRVI SVETSKI RAT I BALKANSKI ČVOR“

 

U petak, 27. juna, na Kraljevskom dvoru predstavljen je zbornik radova „Prvi svetski rat i balkanski čvor“, koji je proistekao iz istoimene međunarodne naučne konferencije koja je održana u Beogradu decembra 2011. godine. U zborniku, na preko 600 strana, predstavljeno je 45 radova naučnih radnika iz Srbije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Francuske, Hrvatske, Republike Srpske i Italije. Pored Instituta, kao izdavači ovog vrednog izdanja vode se i Fond „Ruski svet“ iz Moskve, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Na promociji su govorili Njegovo Kraljevsko Visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prof. dr Aleksandar Belić, dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Radomir Milašinović i direktor Instituta za savremenu istoriju prof. dr Momčilo Pavlović.

Nakon predstavljanja knjige u bioskopskoj sali Kraljevskog dvora premijerno je prikazana prva epizoda dokumentarnog serijala „Stogodišnjica velikog rata – od atentata do rata – telegrami“ koja je nastala u saradnji Instituta za savremenu istoriju i producentske kuće VAF.

Dokumentarni film Zbornik radova