Beogradski ravnogorci: Jugoslovenska vojska u otadžbini i Ravnogorski pokret u okupiranom Beogradu 1941-1944.


Rade RISTANOVIĆ: BEOGRADSKI RAVNOGORCI. Jugoslovenska vojska u otadžbini i Ravnogorski pokret u okupiranom Beogradu 1941-1944, Beograd 2020.


...Beogradski ravnogorci monografija je koja je posvećena jednoj nedovoljno istraženoj temi u domaćoj istoriografiji- delovanju pokreta otpora u urbanim uslovima jedne okupirane prestonice. Autor se ne zadržava samo na istoriografskoj rekonstrukciji pravaca delovanja već nastoji da pronikne u složeni mehanizam „urbane gerile“.

Analizirana je organizaciona struktura, metodologija rada, ukazano na kadrovski i materijalni potencijal Ravnogorskog pokreta u Beogradu tokom Drugog svetskog rata. Vršenje obaveštajne službe, širenje ilegalne propagande, sakupljanje materijalnih sredstava, izvođenje sabotaža i atentati istaknuti su kao najvažniji oblici otpora koji su vršili beogradski ravnogorci.

Posebnu vrednost čini nastojanje da se oslanjanjem na relevantnu literaturu anglosaksonskog govornog područja čitaocima obezbedi i komparativna dimenzija ove teme u okvirima delovanja drugih pokreta otpora u okupiranoj Evropi. Publikacija ima 427 stranica i obogaćena je grafikonima, tabelama i autentičnim fotografijama.

https://doi.org/10.29362/2404.2020.ris